ENGLISH

АГЕНДА

КОНФЕРЕНЦИЈА за иновативни ИКТ решенија и трендови

27 Септември 2017 (среда), хотел Александар Палас, Скопје, сала К3

10:30 - 11:00

Регистрација

 

11:00 - 12:30

Отворање и воведна дискусија: Како компаниите, образованието и државата да соработуваат со цел да ја поддржат иновативноста во македонските ИКТ компании?

 • Г-дин Илија Господинов, член на Управен одбор на МАСИТ (модератор)
 • Г-дин Дамјан Манчевски, министер за информатичко општество и администрација
 • Г-дин Michael Gould, помошник директор на Секторот за политики за млади, Северна Ирска
 • Г-дин Јован Деспотовски, директор на Фонд за иновации и технолошки развоj
 • Проф. д-р Боро Јакимовски, продекан на Факултет за информатички науки и компјутерско инжинерство (ФИНКИ)
 • Проф. д-р Димитар Ташковски, продекан на Факултет за електротехника и информациски технологии (ФЕИТ)
 • Г-дин Драган Чепујноски, претседател на Собрание на МАСИТ
 • Г-дин Горан Кубелка, Технички директор, Неоком

12:30 - 13:00

Кафе пауза и изјави за медиуми

 

13:00 - 15:00

Иновативни ИКТ решенија, трендови и најдобри практики

 • Г-дин Јовица Јошевски, Network Planning and Development Director, ВИП
 • Г-дин Јане Антов, Раководител на Систем Интеграција, Неоком – „ Иновативни ИКТ решенија од Неоком”
 • Г-дин Љупчо Вангелски, VapourApps – „Corporate IT infrastructure in a private cloud“
 • Г-дин Борис Ристов, Scrum Master, Agile Coach, Ендава– „Agile Transformation in Insurance“ (success story)
 • Г-ѓа Катерина Јакова Лазарова, Раководител на сектор за развој на софтвер, Еликософт – „Примена на ИКТ за намалување на трошоците во градежништво“
 • Г-дин Никола Цацаноски, Проект менаџер, ГДИ – „ Интерактивни туристички киосци“
 • Проф. д-р Сашко Граматниковски, декан на Факултетот за туризам на Универзитет за туризам и менаџмент во Скопје – „Иновации и развој на туризмот во дигитална ера“

 

15:00 – 15:30

Кафе пауза

 

15:30 – 16:30

Успешни примери и можности за поддршка на ИКТ иновации во земјата и странство

 • Г-дин Michael Gould, помошник директор на Секторот за политики за млади, Северна Ирска
 • Проф. д-р Димитар Трајанов и Г-дин Костадин Мишев од Факултет за информатички науки и компјутерско инжинерство (ФИНКИ) – „Регионалнен центар за социјални иновации“
 • Проф. д-р Владимир Атанасовски, продекан за финансии и соработка со стопанството на Факултет за електротехника и информациски технологии (ФЕИТ) – „Центар за трансфер на технологии и иновации – ИНОФЕИТ“
 • Г-дин Milan Solaja, President of Balkan and Black Sea ICT Clusters Network

16:30 – 17:30

Ручек

 

19:00

Вечера

Сите гости се поканети да присуствуваат на прославата по повод одбележувањето на Светскиот ден на туризмот која ќе се одржи во дворот на Факултетот за туризам и менаџмент во Скопје (Бул. Партизански одреди бр. 99 - карши Лептокарија)

https://www.utms.edu.mk/vesti-za-utms/item/5750-na-utms-kje-se-odbelezhi-svetskiot-den-na-turizmot